Többen többet költenek újpilléres patikakártyával (2017.07.01)
A Portfolió számítása szerint 7 éve még 3,6-szor több pénzt vettünk fel a plasztikokról, mint amennyit költöttünk vele, mostanra másfélszeresére csökkent ez az arány. Lassan nem kérdés, hogy a legkisebb szolgáltatónak vagy kereskedőnek is megéri kártyaelfogadó terminált üzemeltetni, mert a vásárlási statisztikák egyértelműen a kártyás költések folyamatos bővülését mutatják. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a belföldi kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön összesen 944 milliárd forint értékben több mint 134 millió darab vásárlási tranzakció történt idén január és március között, ami darabszámban és értékben egyaránt 25 százalékos emelkedést jelentett 2016 első negyedévéhez képest.

A trendet tükrözik a Patika-csoport tagjainak idei első féléves költései is: a POS terminálon keresztüli fizetések értéke több mint négyszerese volt a számlás szolgáltatásokénak. Még nagyobb az eltérés, ha a fizetések darabszámát nézzük: ebben az esetben több mint 11-szer annyiszor használták a pénztártagok patikakártyájukat az egészségügyi szolgáltatások fizetésekor, mint ahányszor készpénzfizetési számlát kértek. Az eltérésből arra is következtethetünk, hogy a pénztártagok szívesebben költik egészségcélú megtakarításukat annál a szolgáltatónál, ahol patikakártyával tudnak fizetni.

Ha Ön szerződött szolgáltatónk, de még nem kártyaelfogadó, keresse fel ügyfélszolgálatunkat (06 1 210 9790) és kérje kedvezményes ajánlatunkat.

A Patika-csoport első féléves költési statisztikái szerint a korábbiakhoz hasonlóan tagjaink ebben az időszakban is gyógyszerre költöttek a legtöbbet, de egyre többen vesznek igénybe orvosi és optikai szolgáltatásokat is patikakártyájukkal.

Úgy tűnik, nem is a költés nagysága befolyásolja, hogy a vásárló hogyan fizet. A Sberbank Magyarország Zrt. tavaly év végén készített felmérése szerint 2016 utolsó negyedévében az átlagos kártyás költés mintegy 26 ezer forint volt, de a bank kiugróan magas, 10 millió forint feletti vásárlást is regisztrált. A legalacsonyabb összegű kártyás fizetés is 2016 decemberében történt: ekkor valaki 15 forintot egyenlített ki bankkártyával az egyik hipermarket pénztáránál.

A jegybank friss adatai szerint Magyarországon közel 88 ezer kereskedői elfogadóhelyen mintegy 113 ezer POS terminál üzemelt az első negyedévben és az érintéses fizetést lehetővé tevő készülékek száma is dinamikusan, több mint 4 százalékkal nőtt a megelőző negyedévhez képest.

Ezért is megéri a kártyaelfogadás

 

<< VISSZA