Vonzó költséggel a cefeteriában (2018.02.01)
Sokan már döntöttek, de sokan még hezitálnak, hogy hogyan osszák fel a munkáltatójuk által felkínált cafeteriakeretet. Nekik szeretnénk segíteni Kardos György, a Bonus-Cafeteria ügyvezetőjének tanácsaival.

– Amennyiben a munkáltatója felkínálja az egészségpénztári juttatást, érdemes legalább a minimális havi tagdíjat erre a célra kérni. A pénztári számlára viszont érdemes a nettó bérünkből is befizetni annak érdekében, hogy ki tudjuk használni a magánbefizetések után járó állami támogatást, a 20 százalékos szja-visszatérítést. Így tudunk 20 százalékot megspórolni szinte minden egészségcélú kiadásunkból. És nemcsak a mienkből, hanem az egész családéból – vezeti le Kardos György, aki szerint a gyógyszerköltések, szükséges prevenciós vagy gyógyító orvosi kezelések számbavétele mellett az önsegélyező szolgáltatások között is érdemes tallózni, amikor azt próbáljuk kiszámolni, hogy mennyi pénzt érdemes befizetnünk az egészségpénztári számlánkra.

– Az önsegélyező portfólióban a gyermek születésétől kezdve a lakáshitel-törlesztés támogatásáig számtalan élethelyzetre találhat a család támogatást. A gyakorlati tapasztalataink azt mutatják, hogy szinte nincs olyan magyar munkavállaló, akinek ne tudnánk költséghatékony segítséget találni a pénztári szolgáltatás-portfólióban. Az önsegélyező szolgáltatások készpénztámogatást nyújtanak, míg a magánorvosi szolgáltatások esetében az árkedvezmény szól az egészségpénztárak mellett: egy 50 ezer forintos fogorvosi kezelés patikakártyával 40 ezer forintba kerül a nap végén, hiszen 50 ezer forint magánbefizetés után 10 ezer forintos szja-visszatérítés jár.

Kardos György szerint az egészségpénztárak megtakarítási jellegéről sem szabad megfeledkezni: 65 évesen nem mindegy, hogy a napi – és nagy valószínűséggel egyre emelkedő – gyógyszerköltésünket az aktív éveink során félretett és adó-visszatérítéssel támogatott megtakarításunkból tudjuk fedezni, vagy a nyugdíjunkból kell erre a célra fordítanunk a megélhetés egyéb költségeitől vonva el forrást.

A cafeteriaszakértő úgy látja, a nagyobb munkáltatók szívesen támogatják havi rendszerességgel dolgozóik egészségpénztári megtakarítását, hiszen az egészséges, boldog munkavállaló nemcsak kevesebb időt tölt betegállományban, hanem a feladatát is hatékonyabban végzi el. Ha pedig mindezt összeadjuk, sokszorosan megtérül a havi ráfordítás.

– Szeretném felhívni, munkáltatók és munkavállalók figyelmét is arra, hogy az önkéntes kasszák esetében nagyon fontos a folyamatos tagdíjfizetés annak érdekében, hogy a költségeket optimális szinten tartsuk. A Patika-csoport kasszái például a piacon működő leginkább költséghatékony kasszák közé tartoznak, ha tudatosan tervezzük meg befizetéseinket és a magánbefizetések jelentős hányadát novemberben, az alapszabályba foglalt akció idejére időzítjük. Előny a kassza havonta újrainduló sávos költsége is, mert bármelyik hónapban szorul rá az ember, hogy finanszírozza a váratlanul felmerült egészségügyi kiadásait, kedvező feltételekkel fizethet be és teheti meg patikakártyájával.

 

<< VISSZA