Ne kölcsönből fedezz a váratlan egészségügyi kiadásokat! (2018.05.08)
Az egészségpénztári számla egyik legnagyobb előnyének sokáig azt tartották, hogy azonnal költhető. Ez ma is igaz, de érdemes megtakarítási lehetőségként is számolni ezzel az öngondoskodási formával! A 2018 első negyedévére számított hozamokat már jóváírtuk tagjaink számláján.

A tartósan alacsony hazai kamatkörnyezetben átértékelődtek a megtakarítók hozamvárakozásai. Mivel a jegybanki alapkamat régóta mélyen van, a rövid, éven belül lejáró állampapírok hozama pedig 0% körüli, el kell fogadnunk a korábbiakhoz képest jóval mérsékeltebb kamatokat, ha a hozam mellett a biztonság is szempont számunkra. A Patika-csoport mindig büszke volt arra, hogy független hazai tulajdonban lévő pénztárként, a törvényi előírásokat maximálisan betartva is infláció feletti hozamot tudott elérni pénztártagjai megtakarításán a HOLD Alapkezelő szakértemének segítségével.

A cégcsoport negyedévente írja jóvá tagjai számláján az adott időszakra vonatkozó hozamot, amely után a pénztártag – a banki megtakarításokkal ellentétben - nem fizet kamatadót, a kassza pedig nem von működési költséget. A befektetés eredménye tehát 100 százalékban egészségcélú vagy önsegélyező kiadásokra fordítható. A fentebb vázolt hazai befektetési környezet tükrében különösen jelentős siker, hogy 2018 első negyedévét a cégcsoport mindkét egészségpénztára pozitív megtakarítási eredménnyel zárta. Ezek a jóváírások már megjelentek a tagjaink egyenlegében.

Az egészségpénztárban elhelyezett megtakarításunk után azonban nemcsak a befektetés által termelt hozamra számíthatunk, hanem az egyéni befizetések után járó szja-jóváírásra. Utóbbi szintén 100 százalékban a számlánkon lévő összeget gyarapítja és azonnal költhető a kassza által kínált bármely szolgáltatásra. Gondoljon bele, ma egyetlen rövid távú megtakarításnak sincs 20% feletti hozama Magyarországon! Nem éri meg tehát kölcsönt felvenni a váratlan egészségügyi kiadásainkra, sokkal inkább érdemes előrelátóan félre tenni ezekre a célokra.

Ha a Raiffeisen bank kimutatásából indulunk ki, amely szerint 20%-ban váratlan kiadások, 8%-ban nagyobb tervezett költések állnak a lakossági kölcsönfelvételek mögött, ezek jelentős része valószínűleg elkerülhető lenne egészségpénztári megtakarítással. Így nem mi fizetünk kamatot, hanem mi kapunk!

Forrás: Raiffeisen számítás

Nő a hitelfelvételi kedv

 

<< VISSZA