A többség számára az egészség a legfontosabb (2018.05.11)

Mi a legfontosabb az életben? Mi tesz boldoggá? Erre a kérdésre kereste a választ Magyarország első életbölcsesség kutatása. Az eredmény 8600 magyar ember, összesen több mint ötszázezer évnyi élettapasztalatát tükrözi.

A válaszadók 72%-a szerint a legfontosabb az egészség. A dobogó második fokára került a család (62%), a harmadik helyezett pedig a szeretet (42%) a 8600 fő online kérdőíves megkérdezése alapján készült, nem reprezentatív felmérés szerint. Figyelem! Az élettapasztalaton alapuló válaszok szerint a pénz, illetve a jólét csak az ötödik, a munka pedig csak a tízedik legfontosabb az életben! Az eredmény összefüggésben van a válaszadó nemével és életkorával: a férfiak számára mind az anyagiak, mind a munka többet nyom a latban, mint a nőknél, és érdekes módon minél idősebb valaki, az egészség és az anyagi dolgok egyre kevésbé, viszont a békesség és a türelem jelentősége egyre jobban számít.

Ami fontos, nem feltétlen boldogít

„Nem feltétlen az tesz boldoggá, amiről úgy gondoljuk, hogy fontos. Míg a válaszadók szerint az egészség, család és szeretet a legfontosabb az életben, addig boldoggá a kapcsolatok révén lesznek” – mondta Polgári Erika, a felmérést végző NaturComfort Kft. ügyvezetője. A  válaszadók által leggyakrabban említett három tényező a kapcsolatokkal függ össze: szeretetet adni és kapni, tartozni valakihez, szerető család, gyerekek, unokák körében lenni.

A kapcsolatok mellett az egészség a válaszadók 26%-ának befolyásolja a mindennapi boldogságát. 22% szerint pedig az apró örömök jelentik a mindennapi boldogság titkát. És úgy tűnik, a pénz tényleg nem boldogít: csak elvétve szerepel a válaszok között.

Ezért érdemes élni

Az élet legszebb pillanata a gyermek születése, a nők és a férfiak számára is. Azonban a kérdés erősen nemfüggő. A gyermek születése a nők 40%-ánál az élet legszebb pillanata, míg a férfiaknál 29% vélekedik így. Ezt követi a szeretteinkkel közösen megélt élmény (14%), mint például egy közös karácsony, utazás, vagy valami nagy eredmény megünneplése. Jelentősen eltér a nők és férfiak harmadik legszebbként említett életeseménye: míg a nők életének harmadik (6%) legszebb pillanata, amikor megtudták, hogy babát várnak, a férfiaknak az, amikor megismerkedett a párjával. 11% jelölte ezt a választ, míg a nők csak 3%-a.

Hogy mit értenek az emberek boldogság alatt, összefügg az iskolai végzettséggel és a lakhellyel. Minél magasabb a válaszadó iskolai végzettsége, annál inkább a harmónia jelenti a boldogságot. Ellenben ahogy csökken az iskolai végzettség, úgy egyre inkább az egészség jelenti a boldogságot. Az iskolai végzettségtől azonban független a szeretet értéke. Ez mindenkinek egyformán fontos. Csakhogy az alapfokú végzettségű válaszadók kétszer annyian azonosították a boldogságot a családdal, mint a felsőfokú végzettségűek.

„Érdekes összefüggés, hogy az iskolai végzettség és a lakhely méretének a növekedésével együtt gyengül a család és a kapcsolatok szerepe. Ez egyrészt utal arra az ismert tényre, hogy a városokban nagyobb fokú az elidegenedés, másrészről, hogy az iskolai végzettséggel arányosan nő a személyiség autonómiája” - mondta Polgári Erika.

Íme 8600 ember 5 legfontosabb tanácsa az életre

A felmérés során megkérdezték a válaszadókat, hogy mit tanácsolnának a mai fiataloknak. Íme az 5 legtöbbet említett:

1. Légy kitartó, bátor! Küzdj az álmaidért és ne félj a változástól, az ismeretlentől, ragadd meg a lehetőségeidet!

2. Tölts több időt azzal, aki fontos számodra! Legyetek szeretettel, tisztelettel, türelemmel egymás iránt!

3. Gondolkodj pozitívan: becsüld meg, amid van, és ne légy elégedetlen!

4. Figyelj az egészségedre!

5. Tanulj, olvass, tapasztalj!

<< VISSZA