Új háború a baktériumok ellen (2017.07.01)
Vytenis Andriukaitis, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos szerint az antimikrobiális rezisztencia világszinten egyre nagyobb problémát jelent.

– Ha most nem teszünk valamit és nem fokozzuk elkötelezettségünket, 2050-ben többen halnak majd meg ennek következtében, mint rákban. Az előterjesztett ambiciózus menetrend azokra a legfontosabb területekre összpontosít, amelyek az uniós országok számára a legnagyobb hozzáadott értéket jelentik. Az antimikrobiális szerek emberekben és állatokban való körültekintő alkalmazásának előmozdításával, a felügyelet megerősítésével, az adatgyűjtés javításával és a kutatás fellendítésével azt szeretném elérni, hogy egyre inkább összefonódó világunkban az EU a bevált módszereket meghatározó térséggé váljon, amely képes arra, hogy alakítsa az AMR-rel kapcsolatos globális menetrendet – mondta el a terv benyújtásakor a biztos.

Az új terv, amely kiterjed az antimikrobiális szerek emberekben való körültekintő alkalmazásának előmozdítására is, figyelembe veszi egy független külső értékelés ajánlásait, valamint az érdekelt felek nyilvános konzultáció keretében összegyűjtött véleményét. Az iránymutatások valamennyi szereplővel foglalkoznak: orvosokkal, ápolókkal, gyógyszerészekkel, kórházi tisztviselőkkel és minden más olyan szereplővel, akik érintettek az antimikrobiális szerek alkalmazásában. Kiegészítik a fertőzések megelőzésére és leküzdésére vonatkozó, adott esetben nemzeti szinten már meglévő iránymutatásokat.

– Az antimikrobiális rezisztencia miközben több ezer ember halálát okozza, jelentős terhet jelent a társadalom és a gazdaság számára. Olyan veszélyről van szó, amellyel egyetlen ország sem képes egymaga boldogulni. Igazi európai kutatási erőfeszítésre van szükség az emberi élet, az állatok és a környezet megóvása érdekében. Ezért fontos az egységes egészségügyi megközelítésen alapuló cselekvési terv, amelynek révén javulni fog a kutatási koordináció és együttműködés az uniós tagállamok, valamint az állami és a magánszektorbeli rendszerek között Európában és Európán kívül is – hangsúlyozta Carlos Moedas, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos.

A terv 3 pillére

 

<< VISSZA