Ingyenes előadássorozat a Semmelweis Egyetemen (2018.04.04)

A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. Ebből az alkalomból havonta jelentkező rendezvénysorozatot indítanak, amely ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A laikus, egészségtudatos felnőtteket célzó rendezvénysorozat ötletgazdája Sárdy Miklós klinikaigazgató. A féléves programban szó lesz a fényvédelemről, a melanomáról, a szexuális úton terjedő betegségekről, a kozmetológiáról, a pikkelysömörről és az allergiákról.

Az első előadást, április 6-án a fényvédelemről Dr. Wikonkál Norbert egyetemi tanár, a Bőronkológiai Fekvőbeteg Osztály vezetője tartja. Az egyetem honlapján megjelent cikk szerint szó lesz egyebek közt az UV-sugárzás ártalmairól, a napozás és a szoláriumozás kockázatairól. Kitérnek továbbá a D-vitamin fontosságára, és érintik a bőrgyógyászati fototerápiát is.

Május 11-én a melanomáról lesz szó, amely a festéket termelő sejtekből indul ki, és az egyik legrosszindulatúbb daganattípus, ezért is fontos, hogy minél több megbízható forrásból származó információ jusson el az emberekhez. A programot Dr. Holló Péter igazgatóhelyettes, az Onkodermatológiai Ambulancia munkatársa szervezi.

Június 15-én a szexuális úton terjedő betegségekről hallgathatnak meg előadásokat az érdeklődők. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint ugyanis naponta több mint egymillióan fertőződnek meg így világszerte. A klinikán működő Országos STD Centrum és Diagnosztikai Központ munkatársai Dr. Tóth Béla vezető irányításával röviden és közérthetően foglalják majd össze a leggyakoribb nemi úton terjedő betegségek tüneteit, kezelési- és megelőzési lehetőségeit. Szó lesz egyebek mellett a HPV-ről, a HIV-ről, a szifiliszről, a gonorrhoeáról és a chlamydiáról.

A szépségápolásról és a kozmetológiai kezelésekről tartanak majd előadásokat szeptember 21-én a klinika Kozmetológiai Részlegének vezetője, Dr. Preisz Klaudia szervezésében. Először a XX. század két legdivatosabb esztétikai kezeléséről, a hialuronsavas ráncfeltöltésről és a botulinum toxin, azaz a Botox® kezelésről lesz szó, majd a tetoválások és a testékszerek árnyoldalairól, bőrgyógyászati vonatkozásairól tudhatnak meg többet az érdeklődők. Végül a fiatalokat leggyakrabban érintő bőrbetegségről, az aknéról lesz szó.

Külön előadássorozatot szentelnek október 19-én a pikkelysömörnek, amely a népesség mintegy 1,5-2 százalékát, azaz Magyarországon körülbelül 150-200 ezer embert érint. Dr. Holló Péter, a Psoriasis Munkacsoport vezetőjének szervezésében a betegséggel kapcsolatos tévhitek tisztázásáról, a hagyományos és a modern kezelésekről egyaránt hallhatnak az érdeklődők.

November 9-én, a záró rendezvény középpontjában az allergia áll, amely világszerte egyre több embert érint. Dr. Pónyai Györgyi, az Allergológiai Laboratórium és Szakambulancia vezetője szervezi az előadássorozatot, amelyen szó lesz többek között a fémek és illatanyagok által kiváltott bőrgyulladásokról és túlérzékenységi reakciókról. Szóba kerül az ételallergia, az ekcéma és a csalánkiütés is.

Forrás: Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága, Semmelweis Hírek

<< VISSZA