Legyőzhető a rák! (2018.04.13)

Európa legtöbb országában csökken a daganatos megbetegedések gyakorisága, Magyarországon viszont egyre többször diagnosztizálnak rákot – hívták fel a figyelmet a szakértők az április 10-i nemzeti rákellenes nap alkalmából. Az aggasztó hazai adatok egyik oka, hogy a daganatot gyakran a gyógyulás esélyeit jelentősen rontó csúszással ismerik fel, mivel itthon nagyon alacsony a rendszeres szűrővizsgálatokra járók aránya.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alap nem finanszírozza a betegségek korai felismerését szolgáló, prevenciós célú CT- és MR-vizsgálatokat, így azok csak térítési díj ellenében vehetők igénybe. Érdemes ilyen célra is félre tenni az egészségpénztári számlára: az egyéni befizetések utáni 20%-os szja-visszatérítés és az egészségtervvel alátámasztott prevenciós célú vizsgálat után járó 10%-os adójóváírás együtt már 30%-kal csökkenti a kezelés árát!

Az utóbbi évtizedekben a rák 30-33 ezer ember halálához vezetett itthon évente, 2016-ban 32.987 fő halt meg daganatos betegségben: 18.020 férfi és 14.967 nő. Különösen aggasztó, hogy Magyarországon viszonylag magas a fiatalabbak aránya a daganatos betegek között, az elmúlt években növekedett mind az új esetek, mind a halálozások aránya. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint százezer 65 évesnél fiatalabb magyar közül egy év alatt 120-an halnak meg rákban, míg az új uniós országok átlagában ez a szám 90, a régebbi tagállamokban pedig mindössze 63.

Halálozási mutatóink európai összehasonlításban a legrosszabbak közé tartoznak. Ebben az életmódbeli, mentalitásbeli jellemzőkön kívül nagy a szerepe annak is, hogy az állami egészségügyi ellátórendszer nem működik elég hatékonyan – ahogyan ezt a kormány által készíttetett jelentésis leszögezte. Ebben hangsúlyozták, hogy 2014-ben az összes haláleset 26 százaléka, több mint 32 ezer haláleset lett volna elkerülhető, ha megfelelő a népegészségügyi ellátás – idézi a riasztó adatokat az Affidea közleménye.

Jellemző adat, hogy amíg például az Egyesült Államokban a vastagbélrák okozta halálozások száma a felére esett az elmúlt negyven évben, nálunk ez idő alatt 77%-kal nőtt az áldozatok száma. Az Amerikai Ráktársaság véleménye szerint az elért sikerekben a hatékonyabb gyógymódok mellett komoly szerep jut a korai felismerésnek is. A rendszeres szűrővizsgálattal – a legmodernebb képalkotó diagnosztikai módszerekkel – a gyógyulási esélyek ugrásszerűen javulnak!

A rossz hazai statisztikák mögött

A rossz hazai statisztikák mögött komplex okok állnak. Az egészségügyi ellátórendszerben fennálló problémák, a betegútszervezés hiányosságai mellett a szakértők kiemelik, hogy hiába jut jelentős forrás az onkológiai kezelésekre, ha a pénz felhasználása nem hatékony.

A daganatos betegségek kialakulásában ismert az életmódbeli okok szerepe: rosszak a táplálkozási szokásaink, keveset mozgunk, sokan dohányoznak és az alkoholfogyasztásban is élen járunk. Az utóbbi években a 40–60 éves nők között emelkedett meg itthon a rákos megbetegedések okozta halálozás. Ennek hátterében is jelentős szerepet játszik az, hogy a középkorú és idősebb nők közül egyre többen dohányoznak.

A szennyezett környezet is szedi áldozatait: Budapest a világ egyik legnagyobb daganatfertőzési góca, ahol százezer emberre évi ezernél több megbetegedés jut. Feltételezhető, hogy a társadalom lelkiállapota, a stressz is hozzájárul a magas rákhalálozáshoz.

Ezek közül több rizikófaktoron nehéz változtatni, de amiatt csak önmagunkat okolhatjuk, ha elhanyagoljuk a szűrést. Sok esetben még a kiszűrtek kezelése is későn kezdődik, hiszen az állami ellátórendszer folyosóin bolyongó betegnek akár hosszú hónapokat is várnia kell az egyes vizsgálatokra, eközben értékes időt veszít az eredményes kezelés lehetőségéből. A szűrővizsgálatokat ezért egyre többen magánegészségügyi szolgáltatóknál veszik igénybe.

Tényleg drága a magánegészségügy?

Egyre több magánegészségügyi intézménynél elérhetők a modern képalkotó diagnosztika eszközei, amelyek teljesen fájdalommentes vizsgálattal átfogó vagy egyes szervekre célzott képet nyújtanak a szervezet egészségi állapotáról sorban állás és hálapénz nélkül.

„A teljes test vizsgálatát lehetővé tévő MR-berendezés például nagyon hatékony fegyver a rákbetegségek elleni küzdelemben, segítségével felmérhető a daganatos betegségek kiterjedése és az esetleges áttétek, a tünetmentes pácienseknél pedig állapotfelmérésre is használjuk – mondta el dr. Tombácz Andrea, az Affidea Diagnosztika radiológus főorvosa, aki szerint minden felnőtt férfinak és nőnek érdemes bizonyos időközönként szűrővizsgálatra mennie, hiszen a daganatos betegségeknél a korai diagnózis lehetőséget ad a terápia időben történő elkezdésére.

Csakhogy egy teljes test MR közel 120 ezer forintba kerül az Affidea árlistája szerint. Ezt viszonylag kevesen engedhetik meg maguknak. Havi néhány ezer forintot viszont már sokkal többen félre tudnak tenni az év során. Ha minden hónapban befizetünk 8000 forintot, egy év alatt 96 000 forintot gyűjtöttünk. Az egészségpénztári megtakarításunkat az állam is ösztönzi: az adott évre vonatkozó szja-fizetési kötelezettségünk tükrében az egészségcélú számlánkra befizetett pénzünk 20%-át visszautalja az egészségpénztári számlánkra. Így a 96 ezerből akár néhány hónap alatt több mint 115 ezer forint lesz, ami szinte a legdrágább vizsgálatot is fedezi. Amennyiben ez egy prevenciós célú szűrés – ehhez egészségtervre lesz szükségünk! – még 10% szja-jóváírásra leszünk jogosultak.

Máshogyan is kalkulálhatunk: ha ma szeretnénk igénybe venni a rák legyőzésének egyik leghatékonyabb eszközét, a képalkotó diagnosztikai vizsgálatot, fizessük be az árát az egészségpénztári számlánkra, majd az újpilléres patikakártyánkkal fizessünk a szolgáltatónál. Ebben az esetben a 120 ezer forint után járó 20%-os + 10%-os prevenciós szja-visszatérítést – összesen 36 ezer forintot! – az erre az évre vonatkozó adóbevallás beadásakor látjuk viszont az egészségpénztári számlánkon.

<< VISSZA